Energie en je darmen

Volgens somige levensovertuigingen komt de energie die je op een dag te verbruiken hebt uit je darmen. Vooral vanuit het Ayveda, de geneesovertuiging van de yogi’s, zijn de darmen de grote bron van levensenergie.

Maar wat doe je nou als je weinig energie hebt, of als je darmen verstoppingen of juist overactief zijn. Dit zijn hele vervelende levensongemakken. Dus wat te doen, vooral nu:

Er is een gouden regel vanuit de Ayveda, zorg voor een evenwichtige maaltijd. “Ja, alsof je dat nog niet wist!” Ik vond dat de eerste keer niet een hele concrete richting, schaal van 5? Wat wel, wat niet?
Je kunt er van uit gaan dat vlees voor je darmen zwaar te verteren is, zowel bij actieve darmen, als bij luie darmen, is vlees zwaar te verwerken. Als je veel van vlees houd, kun je ook een middenweg kiezen waarin je bijvoorbeeld omdedag vlees eet. Maar ook je keuze voor veel helpt, zo zijn varkensvlees en orgaanvlees zwaarverteerbaar. Terwijl vis of koe vaak makkelijker verteerbaar zijn.
Kies voor een gekleurd bord, met levent voetzel: Iedereen kent de zin, “je bent wat je eet”, wel. En die geld echt. Probeer je bord met verschillende kleuren van groente te voorzien, en niks uit blik, bevroren of verwerkt. Veel vers fruit, groente of noten.
Drink voldoende, je darmen hebben perse vocht nodig! Het kan helpen om een fles water op je aanrecht te zetten of op je bureau. Dan vergeet je het misschien niet.

Maar bovenAL… Bovenal heeft hebben je darmen beweging nodig. Lekker wandelen, hartlopen, fietsen, hardlopen. Bewegen is de sleutel naar energie, naar een gezondere darmflora. Ik kijk met mijn kinderen bijvoorbeeld, Nederland beweegt in de ochtend. Of om 12.40 kids-sport op Zapp. Maar ook op youtupe staan veel leuke dingen!

En tot slot de “torsie”. Torsie staat in de Yoga voor “draai”. Ik zie dan vaak een vaadoekje voor me, die je uitfringt (draait zodat het vochter er uit loopt).
In de yoga heb je verschillende draaibewegingen, ik heb er hier een paar voor je genoteerd, beginnende met de meest milde, en zwaarder oplopend:

Op je rug, je knieen draaien

Aan het einde van de les laat ik mensen vaak op hun rug liggen, met hun kWIN_20200514_13_51_30_Pro (2)nieen opgetrokken naar hun borst. Dan pakt met de knieen vast en maakt kleine draaibewegingen. Dit is heel fijn voor je onderrug, maar ook goed voor je dramen. Een kleine darm, houding!

Gedraaide Buikhouding (Liggende Twist)

Jathara Parivartanasana

Een andere houding begind ook op de rug, maar dan met de voegen op de grond. Je licht eerst languit op je rug. Buig dan je knieene zodat je voetzolen op de grond komen te staan, maar je knieen gebogen zijn. Laat dan je knieen naar links zakken, en weer terug. Weer iets verder naar links, en weer terug. Dit herhaal je ongeveer 6 keer, en vervolgens laat je je knieen links naast je op de grond zakken. Voor een extra effect kun je met je neus naar rechts kijken.

Zittende Twist (Torsie)

Kom rechtop, op de grond, zitten. Je benen strek je voor je uit. Buig dan je linker knie, en plaats je linker voet over je rechter (gestrekte) been. Je zit mooi recht, kruin omhoog. En draai dan om je as naar links, met je neus over je linker schouder kijkend, je linker hand zet je achter je billen. Trek je schouders niet op, en hou het zacht.
Herhaal ook de andere kant.

Driehoek

De laatste die ik wil behandelen is de driehoekshouding. Ik vind deze heerlijk, maar hij is ook zwaar voor je rug. WIN_20200514_13_54_30_Pro (3)
Je komt in sprijdstand staan, en je buigt voor over. PLaats dan je linker hand op je linker voet. Je creeerd een mooie rechte rug. Strek vervolgens je linker hand uit richting het plafon, je kunt hier eventueel naar kijken, maar dit is wel zwaar voor je nek.
En herhaal vervolgens de andere kant.

Als je het lastig vind, omdat je een beelddenker bent bijvoorbeeld, kun je de houdingen altijd even opzoeken op youtube.

 

Veel liefs

lopke

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s